Blijf op de hoogte en lees hier de laatste tips en blogs van Marjolein.

juiste houding 2Onlangs kreeg ik de vraag, wat te doen aan hoofdpijn tijdens of na het zingen. Dat schijnt nogal eens voor te komen. En dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling! Tijd voor een blog hierover. Het meest aannemelijk is, dat deze hoofdpijn na het zingen voortkomt uit een verkeerde houding tijdens het zingen.

Eerst nog maar even een korte uitleg over je zang instrument.

Zangexpressie.pict3657 1024x560 expressie 1024x560

Wat is zingen toch een heerlijke bezigheid. Iedereen die wel eens zingt zal dit volmondig beamen. Je adem gaat stromen, je lijf wordt energiek en je klank trilt en resoneert van alles en nog wat los bij jezelf en de toehoorder.
Je zingt prachtige melodie├źn, waar jij je ziel en zaligheid in kunt leggen. En waarmee je, als je wel eens optreedt, mensen kunt ontroeren en raken.Je kunt troost bieden, je kunt vrolijkheid brengen, je zingt jezelf en je publiek naar een andere wereld.

Techniek of muziek?15976556072 1c99bf851d c

Het telefoontje was duidelijk, ze wist het niet meer en ik kreeg het verzoek om haar te helpen met haar zang. Ze vertelde dat ze totaal was vastgelopen in haar techniek. Ze dacht alleen nog maar aan hoe ze technisch moest zingen tijdens haar optredens. En het werd steeds ingewikkelder, naarmate ze steeds meer zocht naar de 'juiste' methode, de 'juiste' manier en beste technische aanwijzing. EVT, CVT, curbing, sobbing, belting, tweng, keel open houden, ademsteun. Ze wist het allemaal en het vloog me om de oren. Mijn eerste tip via de mail, was om het allemaal te vergeten. Maar als snel dacht ik, nee, dat is het niet en al pratend tijdens een eerste les, kwamen we er achter dat de techniek vergeten niet de manier is. Techniek is wel degelijk een middel en je hebt het nodig!