Blogs en tips
Blijf op de hoogte en lees hier de laatste tips en blogs van Marjolein.
Zenuwen, wat moet je er mee?
Ooit, lang geleden zong ik mijn eerste Mattheus Passion van Bach als sopraan solist. In de grote Maria kerk in mijn geboorte plaats Meppel. Mijn echtgenoot zong de basaria’s, ook dat nog eens!
Wat een feestje was dat. Ouders, kennissen, mijn zang juf, iedereen kwam luisteren natuurlijk. Corona bestond nog niet.
Prachtige aria's.
Er zitten drie prachtige aria’s voor de sopraan in dit werk. Eén is uitzonderlijk teer en fragiel met een even zo ijle fluit begeleiding. Een klus om dit mooi te zingen. Zelfs voor een lichte hoge sopraan, laat staan voor de wat lagere zwaardere sopraan als ik. En dan heb ik het niet over mijn gewicht. Maar goed voorbereid en vast van plan er van te genieten, was ik toch behoorlijk zenuwachtig voor het geheel.
Net als mijn lieve vader, denk ik. Hij vond het volgens mij allemaal ook best spannend en probeerde mij er continu van te overtuigen dat ik niet zenuwachtig hoefde te zijn. Want…. En daar kwamen de argumenten die ik ook al uitgebreid was langs gegaan. Ik hoefde toch echt niet zenuwachtig te zijn. Maar het hielp helemaal niet!!! Had ik pankenkoorts, podiumangst?
De adrenaline zat zo hoog. Bibbers, koude handen, raar gevoel in mijn buik. Waarom wilde ik dit eigenlijk?
Bekend voor je?
Of je nou muzikaal wilt optreden of je moet een speech houden, plankenkoorts of podiumangst kan je behoorlijk in de weg zitten.
Gelukkig voor mij ging het uiteindelijk heel goed en die lastige aria kreeg nog een zeer positieve vermelding in de recensie. Wat was ik blij!
Ondanks alles had juist mijn stem en de mooie aria geholpen de zenuwen te hanteren. Want wanneer je met je stem werkt, werk je met je lichaam, ben je bewust van wat er gebeurt en gaat je adem omlaag en dus de stress. Ook de muziek helpt mee om bij je verhaal te blijven, je te verbinden met jezelf en met juist die muziek. Jouw vrije klanken helpen je om de zenuwen om te zetten in iets goeds. Ze helpen je!
Klinkt het tegenstrijdig? En ken jij het fenomeen om die zenuwen weg te willen hebben?
Heb je wel eens een balletje hard onder water weggeduwd? Dan weet wat er gebeurt, het schiet nog veel harder weer omhoog.
En heb jij ook wel eens zonder enig spoortje van stress opgetreden en gemerkt dat het helemaal niet je beste performance was?
Gezonde Zenuwen.
Nu met Corona moet je misschien vooral veel meer online presteren. Muziek opnemen of zelf een online training maken? Dat kan ook stress opleveren. Pak het nu aan. Leer om te gaan met die zenuwen.
Neem van mij aan. Zenuwen zijn niet verkeerd, het gaat erom hoe je ze hanteert. Hoe dat werkt? Ik verklap vast:
- Zenuwen accepteren
- Weten waar ze vandaan komen en kunnen anticiperen op je standaard reactie.
- Aandacht richten door lichaamsbewustzijn.
- Spanning reguleren door juiste uitademing.
En hierover heb ik precies de online training Gezonde Zenuwen gemaakt.
In vier lessen help ik je op weg naar meer plezier in, en resultaat met je optredens. Musicerend, zingend, of sprekend. .
Tot 1 februari krijg je een korting van € 50,- op deze waardevolle training.
Wacht dus niet te lang.
Kijk hier voor meer info!
door de zangtechnische bomen het bos niet meer zien
Techniek of muziek?
Het telefoontje was duidelijk, ze wist het niet meer en ik kreeg het verzoek om haar te helpen met haar zang. Ze vertelde dat ze totaal was vastgelopen in haar techniek. Ze dacht alleen nog maar aan hoe ze technisch moest zingen tijdens haar optredens. En het werd steeds ingewikkelder, naarmate ze steeds meer zocht naar de 'juiste' methode, de 'juiste' manier en beste technische aanwijzing. EVT, CVT, curbing, sobbing, belting, tweng, keel open houden, ademsteun. Ze wist het allemaal en het vloog me om de oren. Mijn eerste tip via de mail, was om het allemaal te vergeten. Maar als snel dacht ik, nee, dat is het niet en al pratend tijdens een eerste les, kwamen we er achter dat de techniek vergeten niet de manier is. Techniek is wel degelijk een middel en je hebt het nodig!
Je verhaal vertellen.
Maar inderdaad een middel en geen doel op zichzelf! De belangrijkste tip is natuurlijk dat je je bezig houdt met je verhaal. Met het verhaal van de muziek. Dat is je taak, daar ligt je focus en de techniek is een middel om dat zo mooi en goed mogelijk te doen. Om te kleuren, te schilderen, emotie te laten horen en je publiek te raken.
Vertrouwen
Toen de betreffende zangeres ging zingen, bleek ze vooral, doordat we ingingen op de tekst en de betekenis van het lied, al snel los te komen van haar technische belemmering. Ook een paar aanwijzingen, die meer gingen over een klankvoorstelling dan over techniek, maakten dat het voor haar veel makkelijker ging. Ze voelde zich vrijer en expressiever en het klonk vrijer en aangenamer. Haar techniek bleek zo geïnternaliseerd, dat ze er veel meer op kon vertrouwen dan ze deed. Het volgde als vanzelf en had al die aandacht niet nodig.
Aandacht
Waar moet dan wel de aandacht zijn? Het was zo fijn om samen de aandacht te richten op het verhaal van de muziek. En als zanger heb je altijd letterlijk een verhaal, maar ook als instrumentalist, is het zo belangrijk om te weten wat je focus is. Weten wat je taak is. In eerste instantie, is dat dus het laten horen van het verhaal in de muziek! Soms moet je misschien technisch even opletten en richt je daar je aandacht op, om snel weer terug te keren naar je muziek. Altijd!!
Tip voor zenuwen
Ook als je afgeleid wordt door je publiek of een gemaakte fout, door zenuwen of wat dan ook, richt je aandacht direct weer op je taak. En dat is altijd: je muzikale verhaal vertellen. Verplaats je aandacht, je focus naar je taak! Zo snel mogelijk en de stress zal verdwijnen want jij bent bezig met jouw muziek. Of eigenlijk de muziek van de componist. En dat is waar jij in kan excelleren en waarmee jij kunt ontroeren en troosten en waarmee je mensen kunt raken. Ze willen het 'muzikale bos' en geen 'zangtechnische bomen'!
Heb je veel last van zenuwen? Kijk dan hier!
- Vorige
Hoofdpijn na het zingen in je koor.
Onlangs kreeg ik de vraag, wat te doen aan hoofdpijn tijdens of na het zingen. Dat schijnt nogal eens voor te komen. En dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling! Tijd voor een blog hierover. Het meest aannemelijk is, dat deze hoofdpijn na het zingen voortkomt uit een verkeerde houding tijdens het zingen.
Eerst nog maar even een korte uitleg over je zang instrument.
Hoe wordt je expressief met je zang?
Zangexpressie.
Wat is zingen toch een heerlijke bezigheid. Iedereen die wel eens zingt zal dit volmondig beamen. Je adem gaat stromen, je lijf wordt energiek en je klank trilt en resoneert van alles en nog wat los bij jezelf en de toehoorder.
Je zingt prachtige melodieën, waar jij je ziel en zaligheid in kunt leggen. En waarmee je, als je wel eens optreedt, mensen kunt ontroeren en raken.Je kunt troost bieden, je kunt vrolijkheid brengen, je zingt jezelf en je publiek naar een andere wereld.